Αρχιεπίσκοπος και Αντιβασιλέας Δαμασκηνός (Δορβιτσά Ναυπακτίας 1891-1949)
Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός (κατά κόσμον Δημήτριος) Παπανδρέου υπήρξε κορυφαία εκκλησιαστική και πολιτική προσωπικότητα της νεότερης Ελλάδας. Διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Αντιβασιλεύς και Πρωθυπουργός.Γεννήθηκε στη Δορβιτσά Ναυπακτίας στις 3 Μαρτίου του 1891.
Αν και η οικογένειά του ήταν πολύ φτωχή κατάφερε να φοιτήσει στο Γυμνάσιο Καρδίτσας με τη συνδρομή του θείου του, Ηγουμένου της Ι. Μονής Κορώνης, Χριστόφορου Παπανδρέου. Στα 1908 εισήλθε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών λαμβάνοντας πτυχίο ως
αριστούχος και ακολούθως σπούδασε στη Νομική Σχολή. Στρατολογήθηκε στον ελληνικό στρατό και πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912 και 1913.Το 1917 χειροτονήθηκε
διάκονος λαμβάνοντας το όνομα Δαμασκηνός. Λίγο αργότερα χειροτονείται πρεσβύτερος και ως Αρχιμανδρίτης πλέον αναλαμβάνει την ηγουμενία της Ι. Μονής Κορώνης.
Στις 5 Νοεμβρίου του 1938 εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος πάσης Ελλάδος.
στις 17/10/45 σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Δαμασκηνό και Υπουργικό Συμβούλιο αποτελούμενο από υπουργούς της κυβέρνησης Βούλγαρη. Το σχήμα δεν μπορούσε και δε συνέφερε την αντίδραση να σταθεί, γι' αυτό παράλληλα γίνονται διαβουλεύσεις, ώστε να βρεθεί μια διαφορετική κυβερνητική λύση. Στις 30/10/45 ο Δαμασκηνός δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Σ. Βενιζέλο, αλλά θα αποτύχει και αυτή η προσπάθεια.
Ως Αρχιεπίσκοπος ο Δαμασκηνός ενίσχυσε την Αποστολική Διακονία, ίδρυσε σχολές ιεροκηρύκων, εξομολόγων, κατηχητών και κοινωνικών λειτουργών. Με τον Α. Ν. 540/1946 αναδιοργάνωσε την εκκλησιαστική εκπαίδευση με την ίδρυση εκκλησιαστικών σχολών και φροντιστηρίων για τη μόρφωση και την επιμόρφωση του κλήρου, ενώ με τον Α. Ν. 536/1945 κατοχύρωσε τη μισθοδοσία του εφημεριακού κλήρου. Άφησε την τελευταία του πνοή στην Αθήνα στις 20 Μαΐου 1949 σε ηλικία 59 ετών.
Επίσκοπος Φθιώτιδός Δαμασκηνός (Δορβιτσά Ναυπακτίας 1914-1996)
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Δαμασκηνός κατά κόσμον Νικόλαος Παπαχρήστου,
γεννήθηκε στη Δορβιτσά Ναυπακτίας το 1914 και ήταν ανηψιός του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. Σπούδασε στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης από την οποία αποφοίτησε το 1937.Χειροτονήθηκε το 1946 Διάκονος και Πρεσβύτερος.Ύστερα υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος στην Μητρόπολη Ναυπακτίας,εφημέριος στην Μητρόπολη Αττικής και αργότερα γραμματέας και αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.Στις 15 Μαϊου 1960 χειροτονήθηκε επίσκοπος και εκλέχθηκε Μητροπολίτης Φθιώτιδος,μετά τον θάνατο του Μητροπολίτη Αμβρόσιου Νικολαϊδη.Ο Επίσκοπος Δαμασκηνός άσκησε αρχιερατικά καθήκοντα στη Μητρόπολη Φθιώτιδος επί 36 χρόνια μέχρι τις 22 Μαϊου 1996,που εκοιμήθη.
Χαρίλαος Τρικούπης
Επιφανής πολιτικός και επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας,ο οποίος προσπάθησε και πέτυχε να προωθήσει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Ελλάδας.
Χρήστος Καπράλος(Παναιτώλιο Αγρινίου 1909-Αθήνα 1993)
Σπουδαίος ζωγράφος και γλύπτης,παιδί αγροτών.Παρουσίασε πολλά του έργα σε ατομικές εκθέσεις στο εξωτρικό.
Γ.Αθανασιάδης-Νόβας(Ναύπακτος,1893-1987)
Πολιτικός,,λογοτέχνης και ακαδημαϊκός.Υπήρξε δημοσιογράφος και διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής,Υπουργός Εσωτερικών,Υπουργός Παιδείας,Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ,Υπουργός Βιομηχανίας και Προεδρίας ης Κυβέρνησης.Επιδόθηκε στην λογοτεχνία κυρίως με το ψευδώνυμο Γιώργος Αθάνας.
Βάσω Κατράκη (Αιτωλικό 1914)
Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Αιτωλοακαρνανίας.Σημαντική και διακεκριμένη χαράκτρια ,της οποίας το έργο παραμένει ζωντανό στην ελληνική τέχνη.
Η καταγωγή της ήταν από το Αιτωλικό, γεγονός που σημάδεψε ανεξίτηλα τη ζωή και το πλούσιο καλλιτεχνικό έργο της. Η λιμνοθάλασσα, οι άνθρωποι του μόχθου και της επαρχιακής Ελλάδας, διαπερνούν τις δημιουργίες της καλλιτέχνιδας.Η Βάσω Κατράκη τιμήθηκε σε πολλές διεθνείς εκθέσεις και η εμβέλεια του έργου της παραμένει ορόσημο και σημείο αναφοράς για την χαρακτική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου