Τουρισμός

 Φυσικά  Αξιοθέατα της ευρυτερης περιοχής μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Παναγιά Γερακαριώτισσα
    Ναίσκος κτισµένος σε πλάτωµα εντός πυκνού δάσους ενώ στα πλάγια του βουνού κυλάει ο παραπόταµος του Φίδαρη «Κότσα­λος». Αξιοθέατη η «Πηγή της Παναγιάς» της οποίας τα νερά ανα­βλύζουν από υπεραιωνόβια πλατάνια
  • Κεφαλόβρυσος

 Όµορφη τοποθεσία µε πλούσια νερά, Μπορεί να συνδυασθεί µε εκδροµή στον ποταµό «Κότσαλος», όπου αξιόλογο είναι το πέτρινο γεφύρι, µνηµείο της Τουρκοκρατίας. Το φαράγγι του Κότσαλου είναι χαρακτηριστικό για την οµορφιά του.Ενδείκνυται για ψάρεµα πέστροφας.

 

  • Το εικόνισµα
    Πλατεία, απογευµατινό και βραδυνό «στέκι». Δρούγες Πλατεία, απογευµατινό στέκι απ' όπου φαίνεται όλο το χω­ριό, είναι το Μπαλκόνι του χωριού
  • Ποταμός Εύηνος ή Φίδαρης.

 Ο Εύηνος ή Φίδαρης πηγάζει απ' τα Βαρδούσια ( Κόρακας ) της Ευρυτανίας και εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο , απέναντι απ' την Πάτρα και δυτικά της Βαράσοβας. Αποτελεί το φυσικό όριο που χωρίζει την Ναυπακτία από την Τριχωνίδα. Το όνομά του το οφείλει στο όνομα του βασιλιά των Αιτωλών Εύηνο που πνίγηκε στα νερά του. Το όνομα Φίδαρης οφείλεται στην οφιοειδή πορεία του.

 

  • Άι Λιας
    Λόφος όπου το οµώνυµο γραφικό εκκλησάκι, δωρεά του Αριχιεπισκόπου Δαµασκηνού.
  • Πουρναράκι-Άι Κοσµάς
    Ωραία τοποθεσία απ' όπου παρακολουθείται το Ηλιοβασίλεµα. Ντουρούτη. Κατάφυτος λόφος. Θαυµάσια θέα από το υδραγωγείο. Άι Θανάσης, Μελιός, Καρδαράς. Στην κορυφή των βουνών Μελιός και Καρδαράς θαυµάσια θέα, κρυστάλλινο νερό στην Καρδαρόβρυση.
  • Κέντρο Χωριού
Ευρύχωρη η «Πλατεία Αρχιεπισκόπου Δαµασκηνού» στο Κέντρο του χωριού όπου η προτοµή τούτου, γραφική η «Πλατεία των Ηρώων», όπου το µαρµάρινο µνηµείο των πεσόντων και το Ηρώον του '21τη διακοσμεί και ο πλακόστρωτος διάδροµος δίπλα στη Παιδική Χαρά..Επίσης το χωριό διαθέτει Γήπεδο μπάσκετ.


  • Πλατανόβρυση     
  • Στέκι πρωινό λίγο πιο έξω απ' το χωριό είναι η «Πλατανόβρυση» µε τις πετρόχτιστες καμάρες κάτω από τις οποίες αναβλύζουν κρύα νερά και τα βαθύσκια πλατάνια με τη διαμορφωμένη πλακόστρωτη πλατεία, τους πετρόχτιστουςτοίχους και το γραφικό πέτρινο δηµοτικό περίπτερο όπου κανείς μπορεί να απολαύσει το ουζάκι του ή τον καφέ του.
  • Συγκοινωνίες
    Ναύπακτος-Δορβιτσά 38 χιλµ. µε το Λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Συ­γκοινωνιακή γραµµή Ναύπακτος – Δορβιτσά - Στράνωµα - Λουτρά Στάχτης µε Λεωφορείο και Θέρµον - Αβαρίκος - Λουτρά Στάχτης.
  • Δηµοτικός Ξενώνας.
    Το κλειστό διδακτήριο διαµορφώθηκε σε ξενώνα. Λειτουργεί υποτυπωδώς γιατί δεν πληρεί τις απαιτούμενες από το νόμο προδιαγραφές. Στα σχέδια της δημοτικής αρχής υπάρχουν σκέψεις και εναλλακτικές προτάσεις που ελπίζουμε με τη συνεργασία του Συλλόγου να δοθεί μια οριστική και ουσιαστική λύση.


  •  Εκκλησίες και παρεκκλήσια

 Ενοριακός ναός «Αγία Παρασκευή», στο κέντρο του χωριού και τα εξωκκλήσια: Αι Λιάς στην κορφή του χωριού, Άι Θανάσης στα Ν. του χωριού, Παναγιά Γερακαριώτισσα µε αξιόλογα έθιµα και παραδόσεις, ιερό προσκύνηµα της περιοχής, παλιά ήταν µοναστηράκι µε καλογήρους, Άι Τριάδα και Άι Νικόλαος στα Β. και Άγιος Κοσµάς ο Αιτωλός στα δυτικά.Συνολικά το χωριό διαθέτει εφτά γραφικές και πανέμορφες εκκλησίες.

 

 Επίσης η περιοχή ενδείκνυται για κυνήγι Φάσας,Αγριογούρουνoυ και λαγού.Καθώς το οικοσύστημα του τόπου σφίζει από ζωή.

 

 

 

 

 


Η περιοχή του δήμου Πυλήνης είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της Ελλάδας ,από οικολογική και περιβαλλοντική άποψη.

 

 

 

 

 

 

 

                     Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ο πιο προνομιούχος νομός της Ελλάδας.Κατέχει πραγματικά μια στρατηγική θέση στον Ελληνικό χάρτη κι'αυτό γιατί συνδέει την Ήπειρο,τα νησιά του Ιονίου,την Ευρυτανία με την Πελοπόννησο και την Αττική.
Βρέχεται κατά τα δύο τρίτα από θάλασσα και έχει ένα πλήθος από ασφαλείς όρμους και λιμάνια και φυσικά,πολλά χιλιόμετρα από σπάνιες και παρθένες αμμουδιές.Έχει την λιμοθάλασσα Μεσσολογίου-Αιτωλικού , τον Αμβρακικό ,ο οποίος διαθέτει ένα μοναδικό κάλλος και την λίμνη Τριχωνίδα.

 

 Λίμνη Τριχωνίδα

 Η λίμνη Τριχωνίδα βρίσκεται δεκαπέντε χιλιόμετρα ανατολικά του Αγρινίου και περιτρυγυρίζεται από χωριά.Την διασχίζει ο μεγάλος ποταμός Αχελώος και τροφοδοτεί τρια μεγάλα φράγματα,Κρεμαστά,Καστράκι,Στράτος.Το κλίμα είναι ήπιο και κατάλληλο για ευαίσθητες καλλιέργειες.Στις ορεινές περιοχές της Ναυπακτίας πυκνά δάση από έλατα δημιουργούν ένα θαυμάσιο τοπίο.

 

Προτεινόμενες δραστηριότητες
Ο νομός προσφέρεται για εναλλακτικό αλλά και θαλάσσιο τουρισμό.
Στον Εύηνο ποταμό μπορεί κανείς να κάνει μια σειρά εναλλακτικών αθλητικών δραστηριότητων,όπως rafting,kayak,rappel,trekking,καταδύσεις,
αναρρίχηση,τοξοβολία,ιππασία,ορεινή ποδηλασία αλλά και να παρατηρήσει τη φύση.Επίσης δίπλα στον Έυηνο υπάρχει ένας μικρός οικισμός με το όνομα Χάνι Μπάνιαν,ο οποίος διαθέτει ένα Πάρκο Αναψυχής και Εναλλακτικών Υπαίθριων Δραστηριοτήτων.
Ακόμη προσφέρεται και για θαλάσσιο τουρισμό τις παραλίες της Ναυπάκτου αφού ο επισκέπτης μπορεί να βρεί πολλές αξιόλογες παραλίες για κολύμβηση.
Σε αρκετές παραλίες του νομού υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες,ενοικιαζόμενα δωμάτια για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.


Ενδεικτικές χιλιομετρικές αποστάσεις:

Αθήνα-Ναύπακτος: 220 χλμ.

Θεσσαλονική-Ναύπακτος: 472 χλμ.
Βόλος-Ναύπακτος: 280 χλμ.
Ιωάννινα-Ναύπακτος: 243 χλμ.
Πάτρα-Ναύπακτος: 24 χλμ.
Γαλαξίδι-Ναύπακτος: 81 χλμ.


 

 Η Ναύπακτος

 Ιστορική αναδρομή

Εκεί που ο μύθος και γίνονται κουβάρι αξεδιάλυτο μαθαίνουμε ότι οι Δωριείς ναυπήγησαν τα πλοία
τους στη Ναύπακτο για να μπορέσουν να κινηθούν προς την Πελοπόννησο.Βρισκόμαστε στον 12ο
αιώνα π.Χ. και έκτοτε ,ανά τους αιώνες η σημαντική στρατηγική θέση της πόλης,οι ομορφιές και
ο πολιτισμικός και περιβαλλοντικός της πλούτος την κατέστησαν ένα από τα πιο...γλυκά μήλα της έριδας
μεταξύ λαών και πολιτισμών.
Συγκεκριμένα ήδη στην Αρχαία Ελλάδα η Ναύπακτος ήταν αφορμή για πολλές συγκρούσης και έπαιξε
σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του νομού.Λοκροί,Αθηναίοι,Μεσσήνιοι,Αχαϊοι,Θηβαίοι,Μακεδόνες και
Αιτωλοί την καταλαμβάνουν και την ανακαταλαμβάνουν μέχρι την εποχή των ρωμαϊκών χρόνων όπου και
η πόλη οδηγείται σε παρακμή ή τουλαχιστον έτσι νομίζαν όλοι μέχρι που έρχονται στο φώς σημαντικά
ευρήματα της εποχής τα οποία δείχνουν την ύπαρξη μιας οργανωμένης πόλης με δρόμους,ιδιωτικά,
δημόσια κτίρια με υποδομές.
Έπειτα ξανασυναντάμε την Ναύπακτο στους χριστιανικούς χρόνους και τη βλέπουμε να πλήττεται από
βαρβαρικές επιδρομές και σε συνδυασμό με τις φυσικές καταστροφές η πόλη περνά στην αφάνεια.
Μετά την Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους,το 1204 η πόλη αρχίζει και πάλι να παίζει σημαντικό
ρόλο στην περιοχή,καθώς γίνεται τμήμα του Δεσποτάτου της Ηπείρου.Το 1407 την καταλαμβάνουν οι
Ενετοί οι οποίοι την αναδεικνύουν σαν σημαντικό εμπορικό κέντρο αλλά το 1499 η Ναύπακτος περνά
στα χέρια των Τούρκων.Το 1571 διαδραματίζεται εδώ η γνωστή ναυμαχία της Ναυπάκτου.Αργότερα την
περίοδο 1687-1701 η πόλη περνά και πάλι στα χέρια των Ενετών και στη συνέχεια στα χέρια των
Τούρκων απ' όπου και ελευθερώνεται το 1829.


Αξιοθέατα της πόλης:
Το ενετικό λιμάνι


Το πανέμορφο κάστρο που δεσπόζει στο λόφο με το πευκοδάσος πάνω από την πόλη.

Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
 


  Οι παραλίες της Ναυπάκτου.

 
























Οι παραλίες της Ναυπάκτου δεν απέχουν πολύ από την Δορβιτσά κι' έτσι ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει βουνό και θάλασσα,δηλαδή έναν περίπατο στα βουνά της Δορβιτσάς με φόντο την Ορεινή Ναυπακτία και περίπου σε μισή ώρα μπορεί να κάνει το μπάνιο του στην παραλία της Ψανής,στην Ναύπακτο.


Το κύριο χαρακτηριστικό που τις καθιστά ξεχωριστές και ιδιαίτερες είναι τα τεράστια αιωνόβια πλατάνια, δίπλα στο κύμα... Φυτεμένα τα περισσότερα τη δεκαετία του '50, χαρίζουν στο πέρασμα των χρόνων τον βαθύ τους ίσκιο σε όποιον αποφασίσει να μοιραστεί μαζί τους στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Μην αρνηθείτε τη συντροφιά τους παρά μόνο αφεθείτε στη θέα του Ενετικού Κάστρου απέναντι, και βουτήξτε στα κρυστάλλινα νερά για να δροσιστείτε.


Παραλίες:


  • Ψανή
Πρόκειται για την πρώτη παραλία που συναντά κανείς ερχόμενος από από το Αντίρριο προς τη Ναύπακτο, στη δυτική πλευρά της πόλης. Το μήκος της είναι περίπου 1 χλμ, με βότσαλο, πεντακάθαρα νερά, πλήρως οργανωμένη με ναυαγοσώστες και βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία. Το καλοκαίρι γεμίζει με παραθεριστές που χαίρονται την πλήρως οργανωμένη παραλία. Τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου οι περισσότεροι απολαμβάνουν το περπάτημα στον παραλιακό δρόμο με τα μεγάλα πλατάνια.














  • Γρίμποβο
Η δεύτερη μεγάλη παραλία της Ναυπάκτου απλώνεται ανατολικά του παλιού λιμανιού। Βοτσαλωτή και αυτή, είναι περίπου 200 μέτρα μικρότερη σε μήκος από την Ψανή. Στα σλαβικά το όνομά της σημαίνει περιοχή με πολλά νερά. Την ωραία θέα στον Κορινθιακό και τη γέφυρα θα τα απολαύσετε στη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων που απέχουν λίγα μέτρα από τη θάλασσα.









Θρησκευτικός Τουρισμός στην Ορεινή Ναυπακτία
                                       


Το μοναστήρι της Παναγίας Αμπελακιώτισσας είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και σύμφωνα με την πλάκα που βρίσκεται πάνω από την είσοδο χτίσθηκε το 1456 επί ηγουμένου Θεόφιλου। Η ιστορική και θρησκευτική αξία της μονής είναι τέτοια που την αποκαλούν «κιβωτό της Ναυπακτίας». Το όνομά της προήλθε από την εικόνα της Παναγίας από τα Αμπελάκια Θεσσαλίας, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά, την οποία πέταξαν στον Πηνειό οι Τούρκοι, όταν κατέλαβαν το χωριό. Με θαυματουργό τρόπο η εικόνα βρέθηκε κρεμασμένη στα κλαδιά της βελανιδιάς που βρίσκεται πίσω από το ιερό, στις 15 Αυγούστου του 1455. Τότε χτίστηκε και το πρώτο μοναστήρι, ενώ είκοσι χρόνια μετά (το 1475) στο πλαίσιο ενός εράνου αποκτήθηκε η λάρνακα με το δεξί χέρι του Αγίου Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης. Εκτός από τη θαυματουργή εικόνα και το χέρι του αγίου, στο μοναστήρι υπάρχουν και άλλα σημαντικά κειμήλια, όπως οστά αγίων, ένα πανέμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο και ο σπάνιος Επιτάφιος, έργο της κεντήστρας Μαριόρας από την Κωνσταντινούπολη, που δωρήθηκε στη μονή το 1735 από τον επίσκοπο Λιδορικίου, Θεόκλητο.